Fietsers hebben recht op een ernstige inhaalbeweging

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maakt de lijst voorZwalm duidelijk waarvoor ze onder meer staat: “Wij stappen niet in een bestuursmeerderheid zonder dat de fietsinfrastructuur voor de Zwalmse bevolking zelf, sterk verbetert. Daartoe moet met de Vlaamse overheid onderhandeld worden, maar ook ons eigen gemeentebestuur moet zelf extra inspanningen doen”, zegt Patrick Moreels, lijstduwer bij voorZwalm.

IMG_3649

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maakt de lijst voorZwalm duidelijk waarvoor ze onder meer staat: “Wij stappen niet in een bestuursmeerderheid zonder dat de fietsinfrastructuur voor de Zwalmse bevolking zelf, sterk verbetert. Daartoe moet met de Vlaamse overheid onderhandeld worden, maar ook ons eigen gemeentebestuur moet zelf extra inspanningen doen”, zegt Patrick Moreels, lijstduwer bij voorZwalm.

Op de gemeentewegen dient het bovenlokale fietsroutenetwerk met elkaar verbonden te worden. Zo bv. is een fietspad in de Gaverstraat in beide richtingen een must. We hebben dit al eerder op de agenda geplaatst, zonder resultaat. Nochtans zijn hiervoor Vlaamse subsidies beschikbaar. Daarnaast werd ook bv. bij de heraanleg van de Heufkensstraat de fietser vergeten.

Minstens even belangrijk is dat er geïnvesteerd wordt in veilige schoolroutes, straten die leiden van en naar de scholen. “We bepalen de modaliteiten samen met de schooldirecties, ouderraden én de lokale afdeling van de Fietsersbond, die de kennis in huis heeft om dit op de beste manier in te vullen. Zo kunnen ouders met een gerust hart hun kinderen naar en van de school laten fietsen”, zegt Anke Thuy, 5de kandidaat bij voorZwalm en zelf actief lid van de ouderraad van de basisschool in de Decoenestraat. Ook met overdekte fietsenstallingen aan de scholen, voor kinderen én leerkrachten, geven we het goede voorbeeld.

Voor de veiligheid van de kwetsbare weggebruikers, zoals de fietsers, dient in het centrum van Munkzwalm eveneens de 30 km/uur regel te worden ingevoerd.

Ten slotte moeten we ernaar streven om, zonder al te grote investeringen, elke deelgemeente ‘fiets-bereikbaar’ te maken. Een veilige fietsroute voor elke deelgemeente naar Munkzwalm en naar de aangrenzende deelgemeenten, zou een grote stap voorwaarts zijn.

Op bovenlokaal vlak moet meer oog komen voor de Zwalmse fietser. Zo is bv. de situatie in de Zuidlaan als gewestweg voor de fietser absoluut onduidelijk en onveilig. En had men bv. het fietspad langs de Boekelbaan samen met de weg moeten mee asfalteren.

voorZwalm pleit ook sterk voor de aanleg van een fietssnelweg, langs Zwalm, tussen Zottegem en Oudenaarde, zodat de afstanden naar beide steden ‘fiets’-baar worden. Al te snel grijpen onze bewoners immers naar de auto, terwijl je er via een fietssnelweg op een aangename manier bijna even snel bent.

Sinds deze zomer vraagt de bevolking zich terecht af wat de klimaatopwarming voor ons nog in petto heeft. Zeker voor onze kinderen. “We moeten allemaal extra inspanningen doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Indien we allemaal eens extra de fiets nemen, geven we het goede voorbeeld aan de volgende generaties. Daarom moet fietsen in de eerste plaats veilig kunnen, en dat is wellicht één van de belangrijkste taken van het volgende gemeentebestuur!”, besluiten Karel De Wagter en Vincent Decroock, resp. 6de en 16de voorZwalm-kandidaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s