Lokale economie in Zwalm stiefmoederlijk behandeld

Zonder de middenstand is er geen leven in de gemeente. Tijdens de vorige bestuursperiode werd de adviesraad lokale economie nieuw leven ingeblazen en konden vele lokale ondernemers een mooi graantje meepikken van de vele activiteiten die Zwalm kende (zoals Dorp van de Ronde, Tour d’Amour, e.a.). Bovendien werden geldelijke tussenkomsten omgezet in aankoopcheques bij lokale ondernemers, om onze middenstand nog een extra steuntje in de rug te bieden.

Zwalm heeft niet langer dat imago van die nieuwe bestuurlijke wind. Zwalm komt niet meer op positieve wijze in het nieuws. Nu worden de belangrijkste evenementen bv. in Munkzwalm georganiseerd… door de middenstanders zelf, die meer dynamiek tonen dan het huidige gemeentebestuur. Of het moet gaan om gemeentelijke activiteiten die al door het vorige bestuur weden opgestart.

Schoolvoorbeeld van de huidige malaise is de gemeentelijke handelsgids die wordt uitgebracht. In 2014 en 2015 bracht het voorZwalm-team naar buiten dat bovenlokale subsidies voor het rapen lagen, en dat diverse buurgemeenten hiervan sterk gebruik maakten. Alleen Zwalm bleef achter. Toen dezelfde subsidietrein nog maar eens passeerde in 2016, kon het Zwalmse gemeentebestuur niets anders dan toch maar iets doen. In de jaarrekening wordt aangekondigd dat de subsidie sinds september 2016 binnen is. Maar een handelsgids hebben we voorlopig nog niet gezien…

Ook de adviesraad lokale economie was in 2015 inzake de handelsgids ook al vernietigend voor het college. Zonder blikken of blozen gezegd: als de handelsgids in jullie bus valt, wees maar zeker dat ze er ligt dankzij het voorZwalm-team. Hopelijk is het een mooie en praktische handelsgids, want daar worden we uiteraard niet bij betrokken.

Voor de rest is het volledig stil rond de ondersteuning van de lokale economie in Zwalm. In diverse gemeenten worden middenstanders op een attentie vergast, bv. als zij tot de ‘sympathiekste lokale ondernemer’ worden verkozen. Niet in Zwalm.

De adviesraad Lokale economie is de voorbije 18 maanden welgeteld nog één keer samengekomen, om vast te stellen dat de adviesraad als een soufflé in elkaar is gezakt. Het totale gebrek aan dynamiek van het college ligt hiervan aan de basis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s