Stille actie om bestuurlijke onzin in de kijker te zetten

rugvoorZwalm keert het pestbeleid van het Zwalms college de rug toe

Vanaf de laatste gemeenteraad worden schriftelijke vragen van gemeenteraadsleden onderworpen aan een oordeel van het college over de ontvankelijkheid van de vraag. “Dit is rechter én partij spelen”, zegt Bruno Tuybens. “Dit doet denken aan de manier waarop aan democratie gedaan wordt in Turkije”, zegt Patrick Moreels.

Ook de mondelinge vragen, die steeds aan het eind van de gemeenteraadszitting aan bod komen, kunnen niet langer. Het kunnen er maar drie meer zijn per fractie, ze kunnen enkel nog gesteld worden als ze 48 uur op voorhand zijn ingestuurd, het oordeel passeren van de gemeenteraadsvoorzitter over de ontvankelijkheid, en als dat allemaal gebeurd is, zal de voorzitter van de gemeenteraad ze zelf voorlezen!

“Dit is een ongezien zwaktebod”, zegt Bruno Tuybens, “en het ultieme bewijs dat deze meerderheid niet meer weet van welk hout pijlen maken. Dit is de huidige meerderheid ten voeten uit. De oppositie overvleugelt duidelijk deze meerderheid.”

Om deze redenen draaide de voorZwalm-fractie een tijdlang hun stoel, om het pestbeleid van de meerderheid letterlijk én figuurlijk de rug toe te keren. De voorstellen werden door de voltallige oppositie afgekeurd.

Overigens wachten de gemeenteraadsleden reeds twee jaar tevergeefs op de nieuwe volledige tekst van het reglement, omdat die in 2015 ook al eens werd aangepast om de rechten van de oppositie te beknotten.

foto Het Nieuwsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s