Meerderheid zegt nee tegen duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nog zeker tot 2030 zullen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s (sustainable development goals), een richtsnoer zijn voor actie van overheden, bedrijven, scholen, verenigingen en individuele burgers. Vele van de duurzame ontwikkelingsdoelen hebben rechtstreeks te maken met klimaat- of milieubeleid. Zo zijn er de strijd tegen klimaatverandering, de zorg voor duurzaam waterbeheer, een gezond leven, betaalbare, duurzame energie voor iedereen, bescherming van ecosystemen, enzovoort.

Het lokale beleid kan bijdragen aan elk van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Voor steden, gemeenten en OCMW’s, als eerstelijnsoverheid, bieden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een interessant kader om vanuit het lokale beleid en de lokale praktijk het verband te leggen tussen lokaal en globaal. Vandaar riep de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) alle 308 gemeenten op om zich kandidaat te stellen als pilootgemeente. Voor de eventuele deelname aan dit traject vraagt de VVSG  dat het gemeentebestuur de VVSG-engagementsverklaring voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen onderschrijft.

Tijdens de gemeenteraad van 30 maart 2017 drong voorZwalm erop aan dat de gemeente Zwalm zich kandidaat zou stellen voor dit interessant traject en zo ook kon genieten van individuele en collectieve leermomenten, ervaringen kon delen met en ideeën opsteken van collega-ambtenaren van andere gemeenten, binnen Vlaanderen en ook binnen Europa. Bovendien worden de kosten van dit traject gefinancierd door de VVSG. Enkel voordelen dus.

De meerderheid stemde tegen. voorZwalm fractielid Francia Neirinck neemt geen blad voor de mond :  “Dus ook in deze is het huidig bestuur liever hekkensluiter dan voortrekker. We hadden ook niets anders van hen verwacht : in het lopende meerjarenplan beslaat het onderwerp natuur en milieu welgeteld 1 luttele, bladvullende pagina. Dit zegt alles over de graad van prioriteit die het huidig bestuur aan dit thema geeft”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s